Felhasználási terület:
Trapézlemez fedés javítás

Murphy szerint „ami elromolhat, az el is romlik.” Talán nem értendő ennyire sarkosan az örök érvényű igazság a tetők esetében, de tény, hogy mindennek van egy kifutási ideje.

A trapézlemezek kevésbé strapabírók, így ötven évnél azért sűrűbben szorulnak minimális felújításra, vérfrissítésre. A RubberCover™ EPDM gumilemez nagyszerűségének hála a trapézlemezek tekintetében is megvan a lehetőség arra, hogy egyedülállóan minőségi felújítást hajthassunk végre azokon a tetőkön, amelyek erre szorulnak.

  • klasszikus szakértelem, a trapézlemez fedés területén is
  • hosszútávú megoldást nyújtó javítás

Trapézlemez fedés javítása és vápacsatorna vízszigetelése

Az alábbi példánkban OSB lapokból készült vápacsatornával dolgozunk. A lépések hasonlóan érvényesek fém kialakítású vápacsatornák esetében is.

Vápacsatorna vízszigetelés előtt

Az alábbiakban bemutatott Elevate megoldás alkalmazható különböző anyagok esetében, függetlenül az eresz és a trapézlemez formájától. Ha kérdése van a kivitelezésre vonatkozóan vegye fel velünk a kapcsolatot.

A trapézlemez szélének előkészítése

A bordákat be kell vágni és úgy hajlítani, hogy kb. 45°-os szöget kapjunk. (képnek megfelelően)

Az EPDM gumilemez előkészítése a vápacsatorna szigeteléséhez

Vágjon le a vápacsatorna méreteinek megfelelő nagyságú EPDM gumilemezt. Az EPDM gumilemez olyan széles legyen, hogy lefedje a vápacsatorna teljes felületét és a bordák lehajlított részét.

Általános kontaktragasztó
(Bonding Adhesive)

Az EPDM gumilemez vápacsatornához történő ragasztását a RubberCover lapostető szigetelési rendszer saját ragasztójával végezze, melyet egy kisméretű oldószerálló festőhenger segítségével kenjen a felületre. Vigye fel mindkét felületre, a csatorna-aljzatra és az EPDM gumilemezre egyaránt. Az Általános kontaktragasztó szórófejes változatát is használhatja ragasztáshoz (Bonding Adhesive BA-2016 S/TF 750 ml, spay).

Az EPDM gumilemez beragasztása a vápacsatornába 1.

Az Általános kontaktragasztó felhordása után (a csatorna függőleges és vízszintes részén) hagyja, hogy az oldószer elpárologjon és a kontaktragasztó száraz tapintású legyen. Érintse meg a felületet tiszta, száraz ujjal, és bizonyosodjon meg róla, hogy a ragasztó nem húz szálat, teljesen száraz. A száradási idő az időjárástól függően változhat. Előszőr a csatorna aljára ragassza a gumilemezt majd az oldalfalak következnek. Nagyon fontos, hogy az EPDM gumilemezt a csatornaélnél ujjaival fentről jól nyomkodja le, hogy elkerülje a hézagok képződését.

Az EPDM gumilemez beragasztása a vápacsatornába 2.

Az EPDM gumilemezt ragassza rá a vápacsatorna fém trapézlemez felőli oldalára és a lehajlított trapézlemezre is. Minden borda mentén be kell vágni az EPDM gumilemezt, hogy ne keletkezzenek hézagok.

Kellősítő/Alapozó (Quick Prime Plus)

FONTOS! Ahhoz, hogy a Vulkanizálatlan részletképző szegélylemez (QS FormFlash) az EPDM gumilemezhez, illetve a trapézlemezhez tapadjon,  Kellősítő/Alapozót kell használni.

A Kellősítő/Alapozó (Quick Prime Plus) alkalmazása

Keverje meg alaposan a Kellősítő/Alapozót (QuickPrime Plus), majd a megfelelő mennyiséget öntse ki egy kis műanyag vödörbe. Rögzítse a dörzslapot (QuickScrubber pad) a dörzslaptartó nyélhez (QuickScrubber handle). Vigye fel a Kellősítő/Alapozót (QuickPrime Plus) a RubberCover EPDM gumilemez és a fém trapézlemez felületére dörzsölő mozdulatokkal úgy, hogy ne alakuljon ki rajta anyagfelesleg, és hagyja megszáradni. A kellősített felület mindig legyen nagyobb, mint a Vulkanizálatlan részletképző szegélylemez által fedett terület.

A vulkanizálatlan részletképző szegélylemez (QS FormFlash) ráhelyezése a trapézlemez és a vápacsatorna felületére

Miután a Kellősítő/Alapozó (QuickPrime Plus) megszáradt (5-15 perc az időjárási viszonyoktól függően: száraz tapintásúnak kell lennie, nem ragadhat az ujjhoz), húzza le az öntapadó felületről a papírt, majd helyezze rá a Vulkanizálatlan részletképző szegélylemezt (QuickSeam FormFlash) először a vápacsatorna függőleges oldalára. A képen a  22,5cm széles Vulkanizálatlan részletképző szegélylemezt (9″ FormFlash) használtuk.

A vulkanizálatlan részletképző szegélylemez (QS FormFlash) illesztése a fém trapézlemez felületére

Majd óvatosan illessze a Vulkanizálatlan részletképző szegélylemez (QS FormFlash) megmaradt részét a trapézlemez tetejére.

Hengerelés

Ezt követően kézi szilikongörgővel hengerelje rá a Vulkanizálatlan részletképző szegélylemezt (QS FormFlash) a fém trapézlemez felületére a képen látható módon.

A Vulkanizálatlan részletképző szegélylemez rásimítása a fém trapézlemez bordáinak oldalára

Miután a bordák tetejére rögzítette a Vulkanizálatlan részletképző szegélylemezt, óvatosan folytassa a szegélylemez felületre illesztését a bordák oldalán is, mindkét irányba. Figyelmesen, sietség nélkül dolgozzon, hogy a beépítés teljes felületen, buborékmentesen történjen. Mivel a részletképző szegélylemez vulkanizálatlan, gyurma szerűen alakítható, és a simítás során tökéletesen illeszkedik a felülethez.

A vulkanizálatlan részletképző szegélylemez sarkohoz illesztése

Használjon keskeny görgőt a képen látható módon.

Elkészült az ELSŐ vulkanizálatlan részletképző szegélylemez illesztése

A biztonság érdekében a sarkoknál nyújtott lemezre rá kell fektetni egy második réteg Vulkanizálatlan részletképző szegélylemezt.

Második réteg Vulkanizálatlan részletképző szegélylemez illesztése

Először a már ismert módon Kellősítő/Alapozóval kellősítse a felületet, amelyre a második Vulkanizálatlan részletképző szegélylemez szalagot helyezi. Második rétegként használjon 15cm széles Vulkanizálatlan részletképző szegélylemezt (6″ QS FormFlash). A szalagot ezúttal úgy helyezze fel, hogy az megfelelően kövesse a fém trapézlemez bordázatát.

>> További információkért, segítségért, lépjen velünk kapcsolatba

>> Keresse fel WEBÁRUHÁZUNKAT és rendeljen még ma!

>> Ha Ön ács, bádogos, kőműves, gipszkartonos és hosszú távon együtt dolgozna Velünk, jelentkezzen oktatásunkra!

Galéria

Rendszerelemek

Kapcsolat

    * kötelező mezők